Skifte i USAs utenrikspolitiske perspektiv på Bolivia

Den tidligere utenrikspolitikken til Bush-administrasjonen skapte generelt anstrengte diplomatiske relasjoner mellom den respektive stormakten og Bolivia, tatt i betraktning hvordan Evo Morales definerer seg selv som anti-imperialist med marxistiske tendenser. Denne amerikanske utenrikspolitikken synes å skifte retning…enn så lenge.

Diplomatiske konflikter

USAs utenrikspolitikk har i stor grad dreid seg om å isolere Evo Morales, samt svekke regjeringen ved å styrke opposisjonen. I september 2008 ble den amerikanske ambassadøren utvist av Bolivia etter anklager om sympatisering med regjeringens opposisjon. Bush svarte med samme mynt, og utviste kort tid etter den bolivianske ambassadøren, Gustav Guzmán.  De diplomatiske relasjonene ble ikke bedre etter utvisningen av den amerikanske anti-dopinstitusjonen DEA og deretter USAID fra kokaregionen Chapare.  

Nye impulser fra Hilary Clinton

Etter årets regjeringsskifte i USA, ser man en annen utenrikspolitisk holdning hos diplomatiets representant Hilary Clinton, enn den som gjorde seg gjeldende hos hennes forgjenger Condolezza Rice. Hilary Clinton uttalte nylig at isoleringspolitikken ikke fungerer, og at den amerikanske regjeringen ikke lenger kan snu ryggen til det latinamerikanske kontinent. Det skal dog nevnes at Condolezza Rice under sitt opphold i Bolivia i mars 2006, prøvde å rekke ut hånden til det bolivianske diplomatiet, men ble mottatt av en kald skulder. Dette har selvfølgelig sine årsaker, blant annet USAs utallige intervensjoner for å skape politisk ustabilitet i Latin Amerika.

Jimmy Carter i Bolivia

Nå den 4. mai kom den tidligere amerikanske statslederen Jimmy Carter på besøk til Bolivia. Evo Morales, i tråd med sin kontroversielle ånd, inviterte Carter til å høste kokablader i Chapare-regionen. Dette var en m åte å vise at kampen mot narkotika ikke går hånd i hånd med fjerningen av kokaproduksjonen.

Carter uttrykte under oppholdet sin tro på forbedrede diplomatiske relasjoner mellom de to statene, og la ikke skjul på muligheten for at det allerede innen en måned kan forekomme en utveksling av ambassadører . På den annen side, men tanke på tidligere konflikter mellom USA og Bolivia, er det dog uvisst om man i det hele tatt kan oppnå stabile relasjoner. I skrivende stund blir det for eksempel samlet inn underskrifter for å få kastet ut USAID fra byen El Alto. Enten man vil innse det eller ei, så er det å såre den amerikanske stoltheten et dårlig sjakktrekk sett fra et utenrikspolitisk perspektiv, og sanksjonene vil nok ikke la vente på seg. Men nå er det heller ikke Morales sin stil å la seg diktere av stormakten.   

Beate Gjerløw
Land